Home » , » İlaçlar kimlik ile alınacak

İlaçlar kimlik ile alınacak

Written By THA on Saturday 30 June 2012 | 21:12

Sağlıkta kayıp ve kaçağı önlemek için 1 Temmuz itibariyle başlayacak olan e-reçete uygulamasıyla hastaya kağıt reçete verme devri bitiyor.

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, hastanın yeni sistemle ilacını T.C. vatandaşlık numarasının yazılı olduğu kimlikle alabileceğini söyledi.

Sahte ya da hekimin bilgisi olmadan yazılan reçeteleri ortadan kaldırmayı hedefleyen e-reçete uygulaması hakkında bilgi veren Harun Kızılay, elektronik reçetenin hekimin hastaya yazdığı reçetenin kağıt ortamında değil SGK’nın Medula havuzuna gönderdiği reçete ile uygulanacağını söyledi. Eczacının da bu sistemle kendisine elektronik ortamda gelen reçetedeki ilaçları hastaya T.C. kimlik numarasını gösteren kimlikle vereceğini belirten Kızılay “Bu uygulamada bazı istisnalar var. TSK tarafından yazılan reçeteler, yurt dışı sigortalılarına yazılan reçeteler ve işyeri hekimlerinin fabrikadaki işçilere yazdığ reçeteler eskiden olduğu gibi yine kağıt üzerine yazılacak” dedi.

T.C. NUMARASI OLMAYANA İLAÇ VERİLMEYECEK
Elektronik reçete ile ilgili sıkıntıların Medula’dan kaynaklanabileceğini kaydeden Kızılay, sistemin mutlaka aksaksız çalışması gerektiğini dile getirdi. Hastanın kimliği olmadan eczanelerden ilacının alamayacağını söyleyen Kızılay, “Yeni düzenlemeyle birlike elektrik kesintisi, Medula sisteminin çalışmaması, hekimin kullandığı yazılım sisteminde sıkıntı olması durumunda hekimler eskiden olduğu gibi reçeteyi kağıda yazabilecekler. Reçeteyi alan kişi ya da hastanın yakını ilacı alabilir. Ancak T.C. kimlik numarasının olduğu kimlikle bu ilacı alabilirler. Hastanın mutlaka nüfus cüzdanı yanında olmalı” diye konuştu.

Kızılay, Medula sistemine kayıtlı olan, ama pisayasada bulunmayan bazı ilaçların da mutlaka ayıklanması gerektiğinin altını çizdi.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, 1 Temmuz’da (yarın) başlayacak olan yeni sistem hakkında eczacılara seminer vereceklerini belirterek, “Vatandaşlarımız gittikleri aile sağlığı merkezlerinde reçeteleri elektronik ortamda alabilecek. Hastalar ya da yakınları anlaşmalı eczanelerde vatadaşlık numarası ile ilaçlarını alabilecek. Hastanın kimliği mutlaka üzerinde olmalı” ifadelerini kullandı. (İHA)
Bu haberi paylaşın :