Home » » Çok zararlı ama...

Çok zararlı ama...

Written By THA on Friday, 13 December 2013 | 14:34

Pillerdeki insan sağlığına zararlı cıva ve kadmiyum gibi maddelerin oranının azaltıldığı bildirildi.

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Teknik ve Eğitim Hizmetleri Sorumlusu Savaş Arna, Türkiye'deki atık pilleri toplayan tek yetkili kuruluşun TAP olduğunu söyledi.

Atık pillerin toplanmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde Türkiye'nin birçok yerinde eğitim çalışması yürüttüklerini belirten Arna, eğitimlerde öğrenci ve öğretmenlere, atık pilin içerisindeki insan sağlığına zararlı maddelerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlattıklarını ifade etti. Pillerin insan sağlığına zararsız hale getirilmeye çalışıldığını aktaran Arna, şöyle devam etti:

"Piller dışarıdan göründüğü gibi değil, kapalı bir kutu. Pillerin içerisinde değişik kimyasallar, çözeltiler ve metaller vardır. Pillerin türlerine göre bünyelerinde demir, çinko, mangan, nikel, kadmiyum, lityum, kobalt, plastik ve karton gibi maddeler bulunuyor. Bunlar çöp alanlarına rastgele atıldıklarında bir süre sonra delinecekleri için içerisinde bulunan bütün kimyasallar sızarak toprağa geçecektir. Bu çevre kirlenmesine neden olacaktır."

Arna, pillerden sızan kimyasalların suya karışmasının balıklar için ölümcül olabileceğini, bu atıkların karıştığı sularla ürünleri sulamanın da çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Pillerin olumsuz etkilerinin azaltılması için çeşitli çalışmalar yapıldığını belirten Arna, "Pillerdeki zararlı maddelerin oranı son derece azaltıldı. Pilin içerisindeki cıva ve ağır metal olan kadmiyum için önlemler alındı. Kadmiyumu önlemek için her türlü çaba gösteriliyor. Yaklaşık 5-10 yıl içerisinde pildeki zararlılık oranı sıfıra düşürülebilir" diye konuştu.

EN ÇOK OKULLARDAN TOPLANIYOR

Arna, en çok atık pilin okullardan toplandığını, 5 yıldır uyguladıkları atık pil toplama kampanyası kapsamında yaklaşık 1,5 ton atık pil topladıklarını söyledi. Okulların adeta, "atık pil toplama merkezi" olduğunu belirten Arna, "Türkiye'de toplanan atık pilin yüzde 40'ı okullarda toplanmaktadır. Biz de bu kapsamda eğitimcinin eğitimi programı çerçevesinde öğretmenlerimize bilgiler veriyoruz" dedi.

Arna, pillerin uzun ömürlü kullanılması ve zararının ortadan kaldırılması için çeşitli yöntemler uygulanabileceğini söyledi. Pilleri nehirlere atmamak, gömmemek, yakmamak ve çöpe atmamak gerektiğini belirten Arna, şunları kaydetti:

"Pilleri serin ve rutubetsiz yerlerde saklayın. Akmış pilleri çıplak ve ıslak elle tutmayın. Şarj edilemeyen piller kesinlikle şarj işlemine tabii tutulmamalıdır. Aksi halde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir. Bir aleti pil takılıyken uzun süreli çalıştırmıyorsanız pilleri içerisinden çıkarınız. Pilleri kesinlikle delmeyin ve içini açmaya çalışmayınız. Çocukların pillerle oynamasına izin verilmemesi gerekiyor. Yutma tehlikesine karşı düğme piller ve diğer piller, küçük çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza edilmeli." (AA)
Bu haberi paylaşın :