Home » » Kanser hastaları için yeni umut

Kanser hastaları için yeni umut

Written By THA on Wednesday 6 November 2013 | 21:16

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başlanan ve kanser hastalığında yeni bir tedavi yöntemi olan IORT (İntra Operatif Radyoterapi) uygulaması, kanser hastalarına umut ışığı oldu.

Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, ABD ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde kanserli hastaların tedavisinde kullanılan IORT, Türkiye'de 3 merkezde uygulanırken, bu sistemin kullanıldığı ilk kamu hastanesi ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.

Başta meme kanseri olmak üzere uygun olgularda (mide, akciğer, karaciğer) kullanılan, kanser hastalarının daha erken ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayan IORT, 11 Ekim'den itibaren Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öncelikle meme kanserinin tedavisinde uygulanmayabaşlandı.

Hastaneye, her yıl meme kanseri şüphesi ile başvuran yaklaşık 20 bin kişiden bin civarında kadına, kanser tanısı konuyor ve uygun tedavi yöntemleribelirlenerek güncel tedavi protokolleri kullanılıyor.

Çağdaş tıp tedavisi gerçekleştiren ülkelerde yaygın olan IORT, kanser tedavisinin cerrahi yöntemle birlikte önemli bir parçası olan ışın tedavisinin ameliyat sırasında dokuya doğrudan uygulanması şeklinde yapılıyor. Öncelikle kanser olan doku, cerrahi yöntem ile çıkarılıyor. Yüksek riskli bölge ışın tedavisi için hazırlanıyor. Hasta anestezi altındayken açık bölgeye radyasyon onkoloğu ve medikal fizik uzmanları tarafından gerekli doz hesabı yapılarak IORT uygulanıyor. Işın verme işlemi bittikten sonra yara kapatılarak ameliyat tamamlanıyor.

RADYOTERAPİ AMELİYATTA BAŞLIYOR
IORT tedavisi, radyoterapiye daha ameliyat devam ederken başlandığı için kanserin lokal yinelenmesi riskini önemli ölçüde azaltıyor ve ardından yapılacak olan diğer tedavi seçeneklerinin yararını arttırıyor. Bunun yanı sıra hastaya ameliyat sonrası yapılacak radyoterapi tedavisinin süresini azaltırken, kişinin daha erken bir şekilde normal yaşama dönüşünü sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Güven Bektemür, dünyadaki en son tedavi yöntemlerini uygulayarak hastaları en iyi, en doğru ve en hızlı şekilde tedavi etmek istediklerini belirterek, "Bu sebeple de kanser hastalığında en güncel tedavi yöntemlerinden biri olan ve Türkiye'de sadece 3 merkezde yapılan IORT'u Ekim ayı itibarıyla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastalarımızın hizmetine sunduk. Tıp bilimindeki tüm gelişmeleri yakından takip ederek yeni tedavi yöntemlerini hastanelerimizde en hızlı şekilde uygulamaya koyuyoruz. IORT tedavi yöntemi de şu an İstanbul'daki kamu hastanelerinden sadece Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanıyor" ifadelerini kullandı. (Sabah)
Bu haberi paylaşın :