Home » » Gözünü seven yesin

Gözünü seven yesin

Written By THA on Friday 1 November 2013 | 13:20

Uzmanlar uyarıyor: Gözlerini seven A vitaminin ve Omega 3'ü eksik etmesin.

Yani A vitamini için bol bol havuç, Omega 3 için bol bol balık yiyin. Ayrıca yumurtanın sarısı ve haşlanmış mısır “sarı leke hastalığı”na, C vitamini takviyesi ise “katarakt” oluşumuna karşı savaş açıyor.

A VE C VİTAMİNİNİ İHMAL ETMEYİN

Yaşlılığa bağlı göz hastalıklarından en iyi korunma yolu yine beslenme önerilerine dikkat etmek. Uzmanlar, başta omega 3’ten zengin balıkların yanı sıra A ve C vitamininden zengin gıdalar tüketmek gerektiğini söylüyor. Balıklardan sardalya, hamsi ve somon tüketiminin düzenli yapılması, sağlıklı bir göz için önem taşıyor.

55'İ GEÇEN SARI LEKE HASTALIĞINA DİKKAT ETSİN

VeniVidi Göz Hastanesi'nden Medikal Koordinatörü Op. Dr. Ertan Sunay, özellikle 55 yaş üzerindeki kişilerde sarı leke hastalığı riskinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekerek kış aylarında Omega 3’ten zengin sardalya, hamsi ve somon balıklarının tüketilmesini tavsiye ediyor.

Dr. Ertan Sunay, özellikle görme kaybına neden olabilen sarı leke hastalığına karşı yumurta sarısı ve haşlanmış mısır tüketmenin hastalığı önleyici etkisi bulunduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmaların yumurta sarısı ve mısırda lutein maddesinin bol bulunduğunu, bunun da sarı leke hastalığını önleyici etkisi olduğunu vurgulayan Dr. Ertan Sunay, “Yumurta sarısı ve haşlanmış mısır tüketimi ile lutein ve özellikle sardalya, hamsi ve somon balıklarıyla da omega-3 alınmalı. Bu iki molekül, yaşlanmayla birlikte sık görülen sarı leke hastalığına karşı koruyucudur. Sarı leke hastalığı oldukça risklidir. Hastalık, kişinin görme kaybı yaşamasına kadar varabilir. Bu yüzden bu besinleri sürekli ve düzenli tüketmekte büyük yarar var. Bu konuda yapabileceğiniz önemli bir başka şey de, asla sigara içmemek. Sigara içilmesiyle, sarı leke hastalığının tetiklendiğini biliyoruz” dedi.

SİGARA KULLANANLAR RİSK GRUBUNDA

C vitamininin katarakta engel olduğu, en azından yavaşlattığı varsayımlarının yeniden gündeme geldiğini belirten Dr. Ertan Sunay, kataraktı oluşturan mekanizmanın, göz içindeki lenste C vitamini molekülü olan askorbik asitin azalmasıyla başladığının altını çiziyor. C vitamini alırken özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dr.S unay, “C vitamini yağ dokusunda birikmediği için vücutta depolanamıyor, bu nedenle sürekli ve düzenli almak gerekiyor. Ancak, günde 1 gramdan fazla alınan C vitamini fayda yerine zarar verebilir. Çünkü, 1 gramdan fazla alınan C vitamini böbrek taşı riskini doğurur. Hastaların bu konuda bilinçli davranması gerekir” diye konuştu. Sigara içenlerde vücuttaki C vitamininin azaldığına dikkat çeken Dr. Sunay, bu nedenle sigara içenlerde katarakt riskinin yükseldiğini gösteren çalışmalar olduğunu da sözlerine ekledi. (Hürriyet)
Bu haberi paylaşın :