Home » » Uzmanlardan 'kırmızı göz' uyarısı

Uzmanlardan 'kırmızı göz' uyarısı

Written By THA on Tuesday, 30 July 2013 | 13:16

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş ışınlarının göze olan zararlarına dikkat çeken uzmanlar, kırmızı göz hastalığına karşı vatandaşları uyarıyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Halil Özgür Artunay, kırmızı göz hastalığının ortaya çıkmasında deniz havuz kirliliği, ortak malzeme kullanımı ve yakın temasın önemli olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Halil Özgür Artunay, özellikle yaz aylarında gözde enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerle kendini gösteren kırmızı göz hastalığı ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi. Yaz aylarında ortaya çıkan alerji ve enfeksiyonların, gözlerde kanlanma ve yanma gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Artunay, “Kırmızı göz birçok göz hastalığının ortak bulgusudur. Gözdeki kızarıklık, kirpik diplerindeki kızarıklık, gözaltındaki kızarıklık. Bu hastalık birçok hastalığın ortak bulgusu olarak değerlendirilmektedir. Örneğin; kırmızı göz hastalığı, enfeksiyon, alerjik göz iltihabı veya kuru göz dediğimiz göz yaşının eksikliğine bağlı olarak gelişebildiği gibi göz tansiyonu, travma gibi hastalıklara ve sistemik bazı hastalıklarında ön bulgusu olarak oluştuğunu görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Kırmızı göz hastalığına özellikle bakteri ve virüslerin neden olduğunu vurgulayan Artunay, şunları kaydetti: “Mümkün olduğu kadar gün içerisin de elimizi gözümüze sürmeyerek bu hastalıktan uzak durabiliriz. Diğer taraftan mikrop ile karşılaşmış göz iltihabı geçiren hastaların kullandığı eşyaları kullanmamak bir yöntem olabilir. Ayrıca girdiğimiz havuzlar ve denizlerin hijyenik ortamlara uygun olması, kendimizi kırmızı gözden korumamızda önemli bir faktördür. Aynı zamanda bilgisayar karşısında kullanacağımız suni gözyaşları ve bilgisayar karşısında gözleri sürekli kırpmakta özellikle kuru göze bağlı kırmızı gözden korunmamızda bize yardımı olacaktır.”

Bu mevsimlerde en çok rastlanan hastalıklar arasında kırmızı göz hastalığını geldiğini söyleyen Artunay, “En çok alerjik ve bakteriyal viral konjektiviti olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zaman da günümüzün toplumun da bilgisayar karşısında uzun vakitler geçirdiğimizden hastalar içerisinde kuru gözün kırmızı göze sebep olduğunu bilmekteyiz.” dedi.

Kırmızı göz hastalığının belirtilerini değinen Artunay, “Kırmızı göz hastalığının belirtileri arasında adından da anlaşılacağı gibi gözlerin kırmızı, damarların kırmızı olması, akıntı, sulanma ve gözün özellikle ışığa karşı hassasiyeti gibi bulguları bulmaktayız. Aynı zaman da bu hastalıkta bir yabancı cisim hissi sanki gözüne kum atılmış hissi gibi hislerle de kendini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Artunay, hastalıktan korunmak için, "Alerji ve mikroba sebep olabilecek materyallerden uzak durulmalı, alerjik madde bulaşmış nesneleri elledikten sonra ellerimizi yıkamak, bu hastanığı geçiren kişilerle tokalaştıktan sonra eller yıkanmalı." tavsiyelerinde bulundu.

'GÖZLERİMDE YANMA, KANIŞMA VE BATMA OLUYOR'

Kırmızı göz hastalığı şikayetiyle hastaneye başvuran Merve Gülmez ise, bu dönemlerde sık sık bu hastalığa yakalandığını belirtti. Şikayetleri hakkında bilgi veren Gülmez, “Gözlerimde çok ciddi yanma kaşıntı ve batma oluyor. Ellerimi gözlerimden alamıyorum çok ciddi yanıyor görmekte bile zorluk çekiyorum. Her yaz aynı sıkıntıları yaşıyorum. Tatile gittiğim zaman özellikle döndüğümüzde bu benim için çok büyük sıkıntı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Hastalıktan korunmak için nelere dikkat ettiğinide anlatan Gülmez, şöyle devam etti: “Öncelikle doktora başvuruyorum ve doktorum verdiği ilaçları düzenli olarak kullanıyorum, hijyenik havuzları tercih etmeye özen gösteriyorum, ellerimi sık sık yıkıyorum, havlumu kişisel olarak kullanmaya çalışıyorum. Bunun dışındada muhakkak güneş gözlüğü kullanıyorum.” (CHA)
Bu haberi paylaşın :