Home » » Bakanlık'tan 'GDO' açıklaması

Bakanlık'tan 'GDO' açıklaması

Written By THA on Monday 15 April 2013 | 17:34

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de pirinçte GDO analizi yapan laboratuvarların uluslararası akredite olmadıklarına dair çıkan haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Söz konusu haberler gerçekleri yansıtmadığı gibi, kamuoyunu da yanlış bilgilendirmektedir. GDO analizi yapılması istenen ürünlerle ilgili olarak laboratuvarlarımızda 'kimliklendirme' ve 'detay analizleri' yapılarak varsa bulaşmanın nereden kaynaklandığı net olarak tespit edilebilmektedir. Söz konusu Laboratuvarlarımız uluslararası standartlarda ve akreditasyona sahiptir" denildi.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle ; "Türkiye'de pirinçte GDO analizi yapan laboratuvarların uluslararası akredite olmadıklarına dair bazı basın yayın organlarında haberler yer almaktadır. Söz konusu haberler gerçekleri yansıtmadığı gibi, kamuoyunu da yanlış bilgilendirmektedir. Şöyle ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı 2 laboratuvarda, uluslararası standartlarda detaylı bir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Ürün (GDO) analizi yapılmaktadır. GDO analizi yapılması istenen ürünlerle ilgili olarak laboratuvarlarımızda 'kimliklendirme' ve 'detay analizleri' yapılarak varsa bulaşmanın nereden kaynaklandığı net olarak tespit edilebilmektedir. Söz konusu Laboratuvarlarımız uluslararası standartlarda ve akreditasyona sahiptir. Ayrıca ilave olarak 'tarama analizi' (Var/Yok analizi) yapabilen 28 laboratuvardan 7'si Bakanlığımıza ait olup uluslararası akreditasyona sahiptir. Bu ve benzeri teyit edilmemiş bilgilerle gündeme getirilen iddialar, bilgi kirliliğinin yanı sıra kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine de yol açmaktadır.

Bu ve benzeri konularla ilgili görüş ve düşünce belirtenleri sorumluluğa ve dikkatli olmaya çağırıyoruz." (DHA)
Bu haberi paylaşın :