Home » , » Sıcaklarda burun kanamasına dikkat

Sıcaklarda burun kanamasına dikkat

Written By THA on Thursday 5 July 2012 | 12:54

Ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabilir

YAZ aylarında görülen burun kanamalarının aşırı sıcak veya temelinde tansiyon, böbrek gibi irsi nedenlerden kaynabileceği, o nedenle kanamaların ciddiye alınması gerektiği belirtildi.

KBB uzmanı Op.Dr. Mehmet Soysaraç, yaz aylarında özellikle çocuklarda burun kanamalarının sık görüldüğünü, bunun sıradan bir nedenden kaynaklanabildiği gibi, seyrek de olsa temelde yatan bir kan hastalığından, tansiyon yüksekliğinden, böbrek hastalığına, tümörlerden, 'hemofili' olarak nitelendirilen irsi kanama diyatezlerine kadar varan ciddi nedenlerden de görülebildiğini söyledi. Hiçbir burun kanamasını hafife almamak gerektiğini belirten Soysaraç, şöyle devam etti:

"Burun kanamaları arada sırada da olsa çok ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabilir . Çocuklarda 'little bölgesi' dediğimiz burnun ön kısmında bir kavşakta kılcal damarlar kurur ve kolayca çatlayıp kanamaya başlar. Bu bölgede damarlar adeta kümelenmiş vaziyettedir. Sıcakların da etkisi ile kuruyan damarlar, ufak bir darbe veya burnun karıştırılması ile kolayca çatlar, kanama başlar. Bazen atar damar çatlamış ise kanama ciddi boyutlara bile varabilir. Anne- baba ve çevredekileri bir telaş alır. Böyle durumlarda burnu kanatlarından baş ve işaret parmakları ile bırakmadan beş dakika kadar sıkmak çoğu kez burun kanamasını durdurur ve kontrol altına alır. Gerekirse tampon yapılır. Hatta, kanayan damarlar elektrokoterize edilir. Panik yapmamak gerekir. Tekrar eden kanamalarda temelde yatan bir ciddi neden var mı diye kan ve diğer laboratuvar incemeleri yapmak gerekir.' (dha)
Bu haberi paylaşın :