Home » » Sıcaklarda aşırı çay ve kahve zararlı

Sıcaklarda aşırı çay ve kahve zararlı

Written By THA on Sunday 1 July 2012 | 20:31

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, ‘’Sıcak havalarda aşırı çay ve kahve içmek harareti alır denir. Oysa ki bu, vücuttaki sıvı kaybını artırır’’ dedi.

Sıcak çarpmasının en önemli etkisinin vücuttaki sıvı, elektrolit ve tuz kaybı olduğunu dile getiren Öztürk, ‘’Sıcak çarpmasında damarlar kasılıp gevşeme yapamıyor, elektrolit ve tuz kaybı yaşanabiliyor, vücut aşırı su kaybedebiliyor’’ dedi.Halk arasında sıcak havalarda yapılan yanlışlara da dikkati çeken Öztürk, şunları ifade etti: ‘’İnsanlar sıcak havalarda ‘harareti azaltır’ düşüncesiyle çok fazla çay ve kahve tüketebiliyor. Oysa ki sıcak havada çay ve kahve içmek harareti almaz, artırır. Sıcak içecekler vücutta sıvı kaybını artırıyor.”

Bu dönemde soğuk içeceklere yönelin
Bu durumun damarlardaki kasılma ve gevşemeyi etkileyerek sıcak sıcak çarpmasını kolaylaştırdığını söyleyen Öztürk, “Sıcak havalarda sıcak içeceklerden ziyade soğuk içecekleri tercih etmeliyiz. Harareti artıran sıcak içeceklerden kaçının” dedi. (Star)
Bu haberi paylaşın :