Home » , » Kolon kanseri riskini azaltıyor

Kolon kanseri riskini azaltıyor

Written By THA on Tuesday 10 July 2012 | 15:41

Anadolu Sağlık Merkezi genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar, önerilenden fazla et tüketmemenin, posadan zengin, yağdan fakir gıdalarla beslenmenin, egzersiz yapmanın ve uygun tarama testlerinden geçmenin kolon kanseri riskini azaltacağını bildirdi.

Ağalar, yaptığı yazılı açıklamada, kolon kanserinin batı toplumlarında görülme sıklığının arttığını, kanserin tanı ve tedavisindeki ilerlemeler sayesinde de bu hastalığa bağlı ölümlerin azaldığını kaydetti.

“Önerilenden fazla et tüketmemek, posadan zengin, yağdan fakir gıdalarla beslenmek, egzersiz yapmak ve uygun tarama testleri ile kolon kanserinden korunmak mümkün olabilir” görüşlerini bildiren Ağalar, yaklaşık yüzde 90'ı kalın bağırsaktaki iyi huylu tümörler nedeniyle başlayan kolon kanserinin ortaya çıkmasında, genetik faktörlerin rolünün diğer kanser türlerine göre daha fazla olduğunu kaydetti.

Yapılan araştırmalara göre, bir insanın ömrü boyunca kolon kanserine yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 5,5 gibi küçük bir rakam olduğu değerlendirmesini yapan Ağalar, şu bilgileri verdi:
“Ancak, ailesinde kolon kanseri ya da bağırsaktaki iyi huylu tümör öyküsü olanlar, 50 yaşın üzerindeki kişiler, ülseratif kolit ve crohn hastalığı olanlar, batı toplumlarında görülen beslenme alışkanlığı, işlenmiş gıda ile önerilenden fazla et tüketenler, aşırı kilolular, sigara içenler ile hareketsiz yaşam süren kişilerde hastalığın görülme riski artıyor. Ayrıca meme, yumurtalık ve rahim kanseri varlığında da bu hastalığa yakalanma olasılığı yükseliyor.” (AA)
Bu haberi paylaşın :