Home » , » Kolayca bulaşıyor herkesi tehdit ediyor

Kolayca bulaşıyor herkesi tehdit ediyor

Written By THA on Sunday 1 July 2012 | 23:12

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcakların her geçen gün artması beraberinde birçok görünmeyen tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerden biri de Hepatit A ve B virüsü. Peki bu virüslerin belirtisi neler? Korunmak için neler yapmamız gerekiyor?

Karaciğer ve karaciğer hastalıklarının virüslerden kaynaklanan hastalık türünün geneline Hepatit hastalığı adı veriliyor. Bu hastalığın toplumda en sık görünen iki tipi Hepatit A ve B olarak sınıflanıdırılıyor. Hepatit B olarak bilinen virüs küçük cerrahi müdahalelerden, kan naklinden, kolaylıkla bulaşabiliyor. Hepatit A virüsü ise iyi yıkanmamış, sebze ve meyvelerden, havuzlardan, piknik alanlarından ve umuma açık olan heryerden bulaşma riski taşıyor.

AŞIYI KİMLER YAPTIRMALI?
28 yıldır çocuk ve çocuk hastalıkları üzerine hizmet veren Uzm. Dr. Kıpçak Tunçel, hepatit virüsünden sadece çocukların ve bebeklerin değil, toplumdaki her bireyin korunması gerektiğinin altını çizdi. Tunçel, “ Yaz mevsiminde virüsler toplum içinde daha akışkan bir şekilde gezmeye başlıyor. Virüs toplumdaki bireylerde sıklıkla görünürse, yaygınlaşma olasılığı da bir o kadar artar. Her vatandaşın mutlaka hepatit A ve B aşılarını yaptırması gerekiyor. Aksi takdirde bu virüsün evinizdeki bireylere, çocuklarınıza ve çevrenize bulaşması olasılığı artar.” Dedi.

BELİRTİLER NELER?
Hepatit virüsünün birden çok belirtisinin olduğunu kaydeden Kıpçak Tunçel, “ağırlıklı olarak bize gelen hastalarda, cildin sarardığını, daha solgun bir renge büründüğünü, yaptığımız testlerde idrar renginin daha koyu olduğunu gözlemledik. Şiddetli kusma ve buna bağlı olarak halsizliklerin de olduğunu belirledik. Bu ve bunun gibi belirtilerde hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı ve genel bir kontrolden geçmenizi tavsiye ederim” dedi.

VİRÜS HER AN HER YERDE
Herkesin bu virüsten korunmasını ve yayılmasının önlenmesi gerektiğini söyleyen Tunçel, “ En bilindik yöntemlerin başında ise aşı geliyor. Virüs riski taşıyan yada taşımayan herkesin bu aşıları düzenli olarak yaptırmasında büyük fayda var.” Dedi. Öte yandan mevyelerin iyice yıkanmadan yenmemesi gerektiğini söyleyen Kıpçak Tunçel, cerrahi müdahalelerle bulaşmada sterilizasyona da dikkat çekti. Tunçel, “ Örneğin bir diş hekimine gittiniz yada size başka bir branşta cerrahi müdahale yapıldı. Bu andan itibaren hepatit virüsüyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Muayene yada müdahaleyi güvendiğiniz ve steril olduğuna inandığınız doktor ve muayenehaneleri tercih etmeniz, bu virüsten korunmanızda önemli bir rol oynuyor. “

Ebeveynlerin de korunması gerektiğini söyleyen Tunçel, “ Aile bireylerinin gözden kaçırdığı bir nokta var. Bu aşıları sadece çocukları için yaptırıyorlar. Aslında bu aşıları herkesin yaptırması, özellikle bünyesi hassas olan kişilerin mutlaka yaptırması gerekiyor. Toplumdaki her birey sarılık hastalığı geçirme riski var. Karşılaşma yöntemleri ise oldukça basit. Sebzeden, gıdalardan ve hatta sizden önce muayene olan, bu virüsü taşıyan birinden hastalığın yayılma olasılığını düşününce, aşıların yaptırılması yeniden düşünülmesi gerekiyor.” dedi. (Hürriyet)
Bu haberi paylaşın :