Home » » Karnındaki ‘bomba’ uyutmadan alındı

Karnındaki ‘bomba’ uyutmadan alındı

Written By THA on Monday 9 July 2012 | 17:33

Haydar Sukuşu’nun (82) balonlaşarak 8 santimetreye ulaşan karın aort damarının içine, lokal anesteziyle 3 santimetre çap, 8.2 santimetre uzunlukta suni damar takıldı.

Sağlık sorunları nedeniyle uyutulamadığı için lokal anesteziyle ameliyat edilen Sukuşu, ameliyatta doktoruyla sohbet etti.

“Hasta kaybedilebilirdi”
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahesi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Algül, hastanın yaşı, sağlık sorunları ve verilen bazı ilaçlar nedeniyle uyutmayı uygun bulmaklarını söyledi. Hastanın kasığından lokal anestezi uygulandı. Karındaki anevrizmanın çok büyük ve riskli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akgül, “Tek taraflı anevrizmada basınç yükseldiği için patlama ve kanama riski yüksek. Hasta karnında adeta kuvvetli bomba taşıyordu. Ameliyatı yapmasaydık bir hipertansiyon atağında balonun patlama riski vardı. Hasta kaybedilebilirdi” dedi.

Konuşa konuşa ameliyat
Anjiyo laboratuvarında gerçekleştirilen operasyonda, hastanın kasığından katater yardımıyla karın aortuna ulaşıldı. Damarın içine kanın balonlaşan bölgeye geçişini engelleyecek suni damar takılarak yeni bir yol yapıldı. Şekli pantolona benzeyen suni damarın aşağıda kalan iki kolu, bacak damarlarına bağlandı. Doç. Dr. Akgül, “Artık kanı hiçbir şekilde anevrizmaya uğramıyor, suni damardan geçiyor. Bir süre sonra kanlanamayan ve devre dışı kalan anerizma kendi kendine yok olacak” dedi. Öte yandam işlem yaklaşık 45 dakika sürdü. Anevrizmanın patlama ihtimaline karşı bir ameliyathane hazır tutuldu. (Hürriyet)
Bu haberi paylaşın :