Home » » Vücutta bahar temizliği zamanı

Vücutta bahar temizliği zamanı

Written By THA on Saturday 28 April 2012 | 22:17

Kış bitti, kilolar ve toksinler vücudumuzda kaldı. Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak, vücudumuzu toksinlerden arındırmak için tavsiyelerde bulundu.

Metabolizmanın yavaşladığı kış aylarında yağlar ve toksinler ister istemez artıyor. Geç saatte yenen yemekler, havanın soğuk olmasını bahane edip egzersizi atlamalar sonucunda bahar aylarında kalınlaşmış karın bölgesi ve kıyafetlere sığmamak kaçınılmaz oluyor. Mevsim bitimleri ve özellikle bahar geçişleri karaciğerin de daha hassas olduğu dönemler. Böylece biriken yağlar ve toksinler kendini halsizlik şeklinde belli etmeye başlıyor. Yaz ayları kilo artışına ortam sağlarken, toksinler ve ağır metaller daha fazla yağ dokuda birikiyor. Kışla birlikte artan hareketsizlik toksin artışına neden oluyor; artan kilo ve yağ dokuları ise toksinlerin birikmesi için uygun ortam oluşturuyor.

Toksinlerden arınmak için 3 altın kural
Vücutta biriken kilo ve toksinleri atmak için önce kararlı olmak, sonra iyi bir uzmanla çalışmak gerekiyor. Sorumluluğu paylaşmak ve suçların itirafı, vücut düzenine yön vermek için önemli. İşe herkes için ortak olan detoks (toksinlerden arınma) yöntemleri ile başlamak gerekiyor. Detoks için üç altın kural; daha fazla su içmek, bol miktarda yeşil lifli sebze-meyve tüketmek ve uykuyu düzenlemek.

Susuzluk organları ve cildi yaşlandırıyor
Günde yalnızca 8 bardak su içerek daha sağlıklı ve enerjik hissetmek mümkün. Susuzluk, organları da cildi de hızla yaşlandırıyor. Yaşlandıkça susama mekanizması bozuluyor, çay-kahve gibi içecekler susamayı azaltıyor, böylece vücudun susuzluğu artıyor. Bu yüzden susamayı beklemeksizin su içmeyi alışkanlık edinmek gerekiyor.

Lif yönünden zengin besinleri tercih edin
Sağlıklı ve genç kalmak için liften zengin beslenme türünü tercih etmek, yeşil lifli sebze-meyveler tüketmek önem taşıyor. Günlük beslenmenin yüzde 60 kadarının meyve, sebze, tam buğday, çavdar ve tahıl ürünleri, kabuklu pirinç gibi lif yönünden zengin, işlenmemiş karbonhidratlardan oluşması gerekiyor. Yalnızca bir çorba kaşığı kadar, beslenmenin yüzde 20’sini geçmeyen “bitkisel işlenmemiş yağ” ve yüzde 15 oranında protein günlük beslenmenin olmazsa olmazları.

Protein denince her ne kadar aklımıza hayvansal gıdalar gelse de, bizi kemik erimesi ve sağlık sorunlarından koruyan esas proteinler baklagiller, işlenmemiş soya ve ürünlerinden oluşuyor. Hayvansal ürünlerden en sağlıklı olanlar ise organik süzme keçi sütü, yoğurdu ve peyniri, yumurta beyazı ve organik köy tavuğu. Alınacak lif miktarını ayarlayabilmenin en kolay yolu, iki ara öğünde az şekerli mevsim meyvesi, sabah kahvaltısında ise işlenmemiş tahıl gevrekleri tercih etmek.

Uyurken gençleşiyoruz
Uyurken gençleşiyoruz, yatmadan önce yersek yaşlanıyoruz. Detoks için uykuları düzenlemek önemli. Mevsim dönümlerinde geç saatlerde uyumaya alışınca bunu geri çevirmesi de güç oluyor. Sabah erken kalkmak, akşam en geç saat 12’de uyumak ve en az 7 saat uyku için zaman ayırmak gerekiyor. Kaliteli bir uyku insana kendini iyi hissettiriyor. Uykuda hücrelerin tamir mekanizmaları çalışıyor. Günlük stres, kortisol ve norepinefrin salınımı ile yüz ve organlarımızın yaşlanmasına neden oluyor. Kötü nörotransmiterlerin vücudumuzdan uzaklaştırılması için kaliteli bir uyku gerekiyor. Uyku esnasında gençlik hormonunun yanı sıra cilt ve savunma sistemini güçlendiren melatonin salınıyor. Geç saatlerde alınan alkol erken saatlerde uyandırırken, yatmadan önce yenen yiyecekler gençlik hormonunun salınımına engel oluyor.

Zerdeçal, enginar ve hindiba ile karaciğer detoksu
Mevsim dönümlerinden en çok etkilenen ve detoks uygulanması gereken organ karaciğer. Karaciğeri en çok destekleyen gıdalar; zerdeçal, enginar ve hindiba. Enginarı pişmiş veya çiğden salataya ekleyerek en az haftada dört adet tüketmek gerekiyor. Bir tatlı kaşığı zerdeçal yemeklere bölünerek tüketilince karaciğeri temizleyici etkisine ek olarak sindirimi rahatlatıyor; eklem ağrılarını azaltıyor. Hindiba ise yine salatalara eklenerek alınabiliyor. Detoks döneminde karaciğeri yoran kızartmalar ve kimyasal katkılı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. (Hürriyet Aile)
Bu haberi paylaşın :