Home » , » Ünlüler 'hap'ı yuttu!

Ünlüler 'hap'ı yuttu!

Written By THA on Saturday 14 April 2012 | 18:54

Baharda artan zayıflama hapı firmaları piyasadan milyonlar kazanıp yok oluyor. İzinsiz reklamlardaki ünlüler ise davalarla boğuşuyor.

İvana Sert’in selülit hapı, Mesut Yar’ın zayıflatıcısı Antakya biberi hapı, Ceyda Düvenci’yi hamilelik kilolarından kurtaran krem... Ünlü isimleri ‘hapçı’ yapan fırsatçılar kozmetik ve reçetesiz ilaç sektörünün başını ağrıtıyor.

Ünlü isimleri reklam yüzü olarak izinsiz kullanan bu fırsatçılar, hem insan sağlığını tehdit ediyor hem de piyasayı milyonlarca lira dolandırıp ortadan kayboluyor. Televizyoncu Mesut Yar, oyuncu Ceyda Düvenci gibi birçok ünlü isim fırsatçılara yasal yollarla savaş açarken Sağlık Bakanlığı da mağduriyetlerin önünü kesecek yeni bir düzenleme için düğmeye bastı.

Akciğer temizleyici bile satıyorlar
Dünyada OTC (over the counter) olarak adlandırılan reçetesiz ilaç sektörü her geçen gün gelişiyor. Dünyada 70 milyar dolar, Türkiye’de ise 1 milyar dolara ulaşan reçetesiz ilaç tüketimi fırsatçıların da ağzını sulandırdı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen bir mevzuatın da olmaması fırsatçıların işini kolaylaştırdı.

Şu anda başta sanal âlem olmak üzere çeşitli pazarlama yöntemleri kullanılarak kelliğe çözüm toz, siğil kremi, zayıflama hapı, gençlik kremi, akciğer temizleme tozu, hızlı saç uzatıcı gibi yüzlerce çeşit ürün satılıyor. Bu ürünlerin satışı da sanki ünlü isimler kullanmış gibi hazırlanan reklamlarla yapılıyor. Mesut Yar, Sumru Yavrucuk, Ezgi Mola, Ceyda Düvenci, Nebahat Çehre, Sibel Can gibi birçok ünlü isim fırsatçıların tuzağına düşmüş durumda.

Mesut Yar: Ne yapsam engelleyemiyorum
Mesut Yar’ın bir televizyon programında Antakya biberi yiyerek zayıfladığını açıklaması ile piyasayı bir anda 20’den fazla toz ve hap markası sardı.

Tüm markalar Mesut Yar’ın zayıflamadan önceki ve sonraki fotoğraflarını kullanmakla kalmayıp, Yar’ın ağzındanmış gibi metinler de yazdı. Videolarının bile yapıldığını belirten Yar, durdurma ve para cezası kararı çıkartmasına rağmen fırsatçıları engelleyemediğinde şikayetçi.

Siteler üzerinden satış ile ilgili bir mevzuat engeli olmamasının işi zorlaştırdığını belirten Yar, “Bu işi bandrollü yapan ve Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından onaylı sadece bir markayla anlaşmam var” diyor.

Diyetisyenlerin de başı belada
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onaylı ürünler üreten Omega Pharma Genel Müdürü Murat Fis, pazarın gelişmesinin Sağlık Bakanlığı’ndan çıkacak izne bağlı olduğunu, merdivenaltı üretimin ancak böyle biteceğini söylüyor.

Diyetisyen Dilara Koçak her yaz başı ortaya çıkan bu ürünler ve firmalarla diyetisyenlerin de başının dertte olduğunu söylüyor. Bu firmalar kadar popüler diyetlerin de insanları yanlış yönlendirdiğini söyleyen Koçak, internet üzerinden satışı yapılan bir çok ürünün hembakanlıklar tarafından onaylı olmadığı hem de hiçbir bilimsel dayanağa bağlanmadıklarına dikkat çekiyor.

Mangocu Mehmet Öz!
İki yıl önce internetin yanı sıra doğrudan satışta bile her köşede altın çilek hapı satışları yapılıyordu. İçeriğinde altın çilek olmamasına rağmen bu isimle pazarlanan ürünlerin satışından fırsatçıların toplam 10 milyon lira kazandığı tahminleri yapılıyor. Her sene yeni trend yaratan ve sezon içinde ortaya çıkıp yok olan şirketlerin bir sonraki sene için trendleri de belli. Ürün Afrika mangosu, reklam yüzü ise Mehmet Öz olacak.

Verilen cezalar vız geliyor!
Reklam, internet ve medya hukuku avukatı Mert Şahinci internetin fırsatçılar için ucu bucağı olmayan bir deniz olduğuna dikkat çekiyor. gen.tr, com.tr uzantılı olmayan adresler açan şirketlerin adreslerine ulaşılamadığını ancak telefonlar üzerinden hak iddia edilebildiğini söylüyor. Şirketlerin ilaçla beraber gönderdiği faturalarda yazan isimlerinin bile bir kanıt olmadığına dikkat çeken Şahinci, “Cezalar bile onlar için caydırıcı değil. 10 bin lira ceza milyon liralar kazanan fırsatçılar için hiçbir şey” diyor. (Radikal)
Bu haberi paylaşın :