Home » , , » Süt için, yoğurt yiyin göbek yağlarını eritin

Süt için, yoğurt yiyin göbek yağlarını eritin

Written By THA on Monday 2 April 2012 | 05:18

Yeşil çay ve greyfurt metabolizmayı hızlandırıyor; ayran, peynir gibi kalsiyum içeren besinler vücut yağlarını eritiyor. Ayva, yulaf, sütlü kahve ile leblebi ise tok tutarak kilo vermenize yardımcı oluyor.

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için dengeli beslenmek ve hareket etmek şart. Bazı gıdalar kilo verme sürecinde gerek tokluğu artırarak gerek metabolizmayı ya da yağ yakımını hızlandırarak bize yardımcı olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya'ya göre özellikle, yoğurt, greyfurt ve yeşil çay bu konuda çok öne çıkıyor. Kaya, bu durumu 'Örneğin, yüksek kalsiyum kaynağı olan yoğurt, içeriğindeki konjuge linoetik asit (CLA), nedeniyle karın yağlarını eritiyor. Her gün yoğurt tüketen kişiler, tüketmeyenlere göre yüzde 22 daha fazla kilo veriyor' sözleriyle anlatıyor. Süt, ayran ve peynir tüketildiğinde de yağ yakımı hızlanırken, kişide daha fazla doygunluk hissi de oluşuyor. Kaya, şekerin vücuda verdiği etkiyi de dengelediği için tatlıyı fazla kaçırınca da yoğurt yenilmesini önerdiklerini söyledi.

YARIM GREYFURT MUCİZESİ
Yeşil çay ve greyfurt da metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Kaya, 'Ana öğünlerden önce yarım greyfurt tüketmek 3 ayda diyet yapmaksızın 5 kilo verdiriyor. İlaçlarla olumsuz etkileşim gösterdiği için birlikte içmemelisiniz' dedi.

MİDENİZİ KANDIRIN
Dr. Kaya, tok tutan besinleri ise şöyle anlattı:

- Ayva: 1-2 saat tok tutar. Yemekten yarım saat önce yerseniz az yemenizi sağlar.
- Yulaf: Yüksek liflidir, bizi tok tutar.
- Sütlü kahve: Yemeklerden önce sütlü kahve tüketmek iştahı keser.
- Yeşil çay: Her gün yeşil çay tüketmek metabolizmayı hızlandırırırken, tokluk süresini uzatır.
- Beyaz / Sarı leblebi: Lifi yüksek, çiğnemesi zor, yağ oranı çok düşük.

Şeker yüklü yiyeceğe limon dopingi
Şeker, bal, reçel, tatlılar, muz, incir, üzüm, kavun, karpuz, patates, havuç, beyaz pirinç, beyaz un ve makarna şeker yükü yüksek besinleri proteinle karıştırarak yemeliyiz. Örneğin muzu yoğurtla, patatesi etle ve yoğurtla karıştırarak yemek geç acıktırır. Yemeğe limon katmak da besinlerin şeker yükünü düşürür.

Kahvaltıda yumurta yemekte kırmızı biber
KİLO kontrolüne destek olan bazı besinlerin tercih edilmesi bahar döneminde formda, enerjik ve sağlıklı olmamıza destek olacaktır. Uzman Diyetisyen Yasemin Sancak, hangi öğünde hangi gıdaları birlikte tüketebileceğimizi şöyle açıkladı:

KAHVALTI:
- Yumurta ve tam tahıllar: Yumurta tok tutar ve vücuttaki enerjiyi artırarak kas kütlesini de korur. Tam tahıllı ekmek kan şekeri dengesini koruyarak tok tutmaya yardımcı olurken, karın bölgesi yağlanmasını da azaltır.
- Yulaf ve yağsız süt: Kan şekeri dengesini, iştahı ve sindirim sistemini dengeleyen iyi bir ikilidir.

ARA ÖĞÜN:
- Yoğurt ve tarçın: Yoğurt metabolizma hızımızın desteklenmesinde, karın bölgesi yağlanmasının azalmasında etkilidir. Tarçın ise kan şekeri dengesini sağlar. Yoğurt ve tarçını birlikte tüketirseniz, tatlı ihtiyacınız da giderilir.
- Yeşil çay ve ceviz: Içinde yer alan kateşinler sayesinde metabolizmayı hızlandıran ve öğün sonrası yağ yakımına destek olduğu gösterilen yeşil çayın günde 2-3 fincan tüketilmesini ve bu etkinin desteklenmesi için haftada toplam 150 dakika egzersiz yapılması faydalı olacaktır. Ceviz ise içerdiği omega-3, lif ve protein sayesinde tok tutucudur, bağışıklık sistemi ve genel sağlığa olumlu katkıları vardır.

ARA ÖĞÜN:
- Hindiba ve kırmızı biber: Sindirime yardımcı hindibada ile içerdiği 'capcaicin' sebebiyle kan dolaşımını artırıp vücut ısısının artmasına neden olan kırmızı biberin tüketimi metabolizma açısından faydalı olacaktır.
- Somon ve mevsim salata: Bağışıklık sistemini yükselten Omega-3 yağ asidinden zengin diğer balıklar gibi somon balığı haftada en az 2 kez tüketilebilir. Mümkün olduğunca farklı renkte besinleri içeren bir salata da kilo kontrolünü düzenler. (TürkanYILMAZER-Akşam)
Bu haberi paylaşın :