Home » , » Çikolata zayıflatıyor mu?

Çikolata zayıflatıyor mu?

Written By THA on Tuesday 27 March 2012 | 09:33

Yeni bir araştırmada haftada birkaç kez çikolata yiyen kişilerin düzenli çikolata yemeyenlerden daha zayıf oldukları belirlendi.

Yağ ve şekerle dolu olmasına karşın hem bu yeni araştırmada hem de daha önce yapılan bazı araştırmalarda çikolatanın metabolizma üzerinde olumlu etkisi olduğu ileri sürüldü.

California Üniversitesi'nde doçent doktor olan Beatrice Golomb, bu teorinin doğru olup olmadığını test etmek için yaşları 20 ile 85 arasında olan bin kişiye şu basit soruyu sordu: "Haftada kaç kez çikolata tüketiyorsunuz?"

Katılanlar, aldıkları kalori miktarının hesaplanabilmesi için çikolata da dahil olmak üzere tüm gıda tüketimleri hakkında bir anketi doldurdular.

Beden kitle endekslerinin hesaplanabilmesi için tartılıp boy olçüleri de alındı.

Golomb, "Aslına bakarsak araştırmamızda daha sık çikolata yiyenlerin daha fazla kalori aldıkları belirlendi. Ama buna karşın beden kitle endeksleri daha düşük çıktı" dedi.

Araştırmaya göre örneğin, 1 metre 52 cm boyunda ve yaklaşık 54 kg ağırlığında olan bir kadın sıkça (haftada beş kez) çikolata yemiş olsaydı 2 kg daha hafif olacaktı. Sanıldığının aksine ciddi çikolata alışkanlığı olan kişilerin daha fazla spor yapmadıkları da belirlendi. Golomb, "Bu sonucun açıklaması daha fazla spor değil" dedi.

Araştırma, sık çikolata tüketiminin insanları zayıflattığnı kanıtlamadı.

Ancak burada ilginç olan bilgi bedenlerimizin her kaloriye aynı tepkiyi vermiyor olması. Golomb, "Gerçekten önemli olan noktanın sadece kaç kalori alınmış olması değil. Kalorilerin niteliğinin de önemli olduğunu anlıyoruz" dedi.

Araştırmada belli gıdaların içerdiği karışımların metabolik unsurlar üzerinde olumlu etikler yarattığı ortaya çıktı.

Penn State Üniversitesi'nden gıda uzmanı olan Joshua Lambert, "İnsanlar çikolatanın faydalarından bahsederken, aslında polifenollerden bahsediyorlar" dedi. Kakaoda bulunan polifenoller üzerinde yapılan araştırmalarda yağların sindirimini sağlayan ve pankreatik lipaz adı verilen bir enzim bulundu. Bu da çikolatadaki yağın vücut tarafından emilmeden dışarı atılıyor olabileceğini gösterdi. Ya da bir başka deyişle kakaoda bulunan bazı maddeler yağları vücuttan atıyor.

Bu araştırmanın çikolata sanayi tarafından verilen fonlarla yapılmadığı da özellikle açıklandı. (cnnturk)
Bu haberi paylaşın :