Home » » Düz tabanlık ne zaman anlaşılır?

Düz tabanlık ne zaman anlaşılır?

Written By THA on Thursday 29 March 2012 | 10:42

Bir çocuğun düz taban olup olmadığının 7-8 yaş civarında belli olduğunu belirten uzmanlar, erken yaşlarda düz tabanlıkla ilgili teşhisin konulamayacağını söylüyor.

Çocuklarda görülen düz tabanlığın genelde genetik geçişli olduğunu, doğuştan oluşmayan vakalarda da belli bir yaştan sonra gelişebildiğini vurgulayan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Ögüt, ailelerin belli bir yaşa kadar çocuklarının düz taban olup olmamasıyla ilgili endişeye kapılmaması gerektiğini söyledi.

''Aslında 5 yaşına kadar tüm çocuklar düz tabandır. 5 yaşına kadar olan bu durum maalesef suistimal ediliyor” diyen Prof. Dr. Öğüt şunları söyledi:

“5 yaşına kadar özel ayakkabı, tabanlık gibi şeyler asla kullanılmamalı. Çocuğun çıplak ayakla yürüyüp kaslarının gelişmesi gerekiyor sadece. Bazı anaokullarında ayak taraması adı altında çocukların düz taban olduğu söyleniyor ve özel ayakkabılar pazarlanmak isteniyor. Bu tam bir sahtekarlık. 3 yaşında 5 yaşındaki bir çocuğun ayağında bu olmaz. Bir çocuğun düz taban olup olmadığı 7-8 yaş civarında belli oluyor.''

Düz tabanlığın çaresiz bir rahatsızlık olmadığını, doğuştan gelen ileri derecede bir düz tabanlığın 8-9 yaşından itibaren normal bir ayak haline getirilebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öğüt, ''Erişkin düz tabanlıkta da yine bu aynı. Gecikmeden hasta uzman hekimlere giderse ayak ameliyatla normal hale getirilebilir'' diye konuştu.

AŞIRI KİLO DÜZ TABANLIK SEBEBİ
İleri yaşta ortaya çıkan düz tabanlık hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Öğüt, genellikle bu rahatsızlığın 35 yaş sonrasında ortaya çıktığını ifade etti. Bu yaş grubundan sonra ortaya çıkan düz tabanlığın en büyük nedeninin aşırı kilo olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Öğüt, şöyle devam etti:

''Belli bir yaştan sonra obez hastalarda düz tabanlık çok görüyoruz. Bu rahatsızlık ABD'de çok yaygın. Bunun dışında kişinin romatolojik bir hastalığı varsa buna bağlı olarak da hastalık gelişebiliyor. Bu aslında bir tendonun dejenerasyonuna yani yıpranmasına bağlı gelişiyor. Bu yıpranma da aşırı kilo, aşırı zorlama gibi sebeplerle ortaya çıkıyor. Erişkin tipi düz tabanlığın 1, 2, 3, 4 diye evreleri var. 1. evrede hastaya tabanlık veriyoruz. 2. evrede deformite oluşmuş oluyor, taban çökmüş, topuk dışa doğru kaymış oluyor. 3. evrede ise rahatsızlık daha da ilerlemiştir ve bunu ancak eklemleri sabitleyerek düzeltebiliyoruz. 4. evrede ise ayağı ameliyat ediyoruz.'' (ntvmsnbc)
Bu haberi paylaşın :