Home » » Dedektif gibiler

Dedektif gibiler

Written By THA on Sunday 1 July 2012 | 14:47

SGK denetleme memurları dedektif gibi iz sürüyor

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) denetleme memurları, Antalya'da, dedektif gibi iz sürerek ölen baba ya da annesinin maaşını alabilmek için boşandıktan sonra eşiyle aynı evi paylaşan 1065 çifti tespit etti. Çiftlerin ikamet ettiği mahallede muhtar ve komşuları ile görüşüp, eve sipariş gönderilen pizza, yemek ve alışveriş fişine kadar detaylı inceleme yapan 30 memur, kurumun yılda yaklaşık 1 milyon lira zarar etmesini önledi.

Antalya'da vefat eden baba ya da annesinin emekli maaşını alabilmek için eşinden anlaşmalı boşandığı belirlenen 1065 kişinin maaşı SGK tarafından kesildi. Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, 5510 sayılı kanunun 56'ncı maddesine göre, eşinden boşandığı halde, fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış gelir ve aylıklarının kesildiğini, bu kişilere ödenen paranın aynı kanunun 96'ncı maddesine göre geri alındığını hatırlattı. Erol, 1 Ekim 2008'den bu yana yapılan denetlemelerde Antalya'da eşinden boşanan, ancak aynı evde yaşamaya devam eden kişilerle ilgili toplam 1780 dosyanın incelendiğini açıkladı.

DEDEKTİF GİBİ İZ SÜREN 30 MEMUR
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erol, Antalya'da müdürlük bünyesindeki denetleme biriminde görevli 30 memurun anlaşmalı boşanma yaparak hak etmediği parayı alan çiftlerin belirlenmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Eşinden anlaşarak boşanan ve aynı evde yaşamaya devam eden, diğer taraftan baba ya da annesinden hak sahibi maaşı alan kişilerin durumunu belirten yazıların, gerek ihbar ve şikayet, gerekse resmi kurumlar vasıtasıyla il müdürlüğü tarafından belirlendiğini belirten Erol, memurların araştırma yöntemi hakkında da bilgi verdi.

MAHALLELİ İLE GÖRÜŞÜP YEMEK SİPARİŞLERİ İNCELENİYOR
Araştırmalarda babasının vefatıyla boşanma tarihi arasında kısa süre bulunan başvuru sahibi kadınların öncelikli olarak 'şüpheli' sıfatıyla incelendiğini aktaran Erol, memurların, bu kişiler hakkında ikamet edilen mahallenin bakkalı, muhtarı, site yöneticisi ile görüştüğünü, ayrıca tapu ve ilgili kurumlardaki kayıtlarını incelediğini belirtti. Erol, şüpheli görülen başvurularda eve gönderilen yemek, pizza siparişleri ve alışveriş fişlerinin de incelendiğini dile getirdi. Erol, araştırmalarında aile mahremiyetine önem verdiklerinin altını çizdi.

YILDA 1 MİLYON LİRA ZARAR ÖNLENDİ
Denetimler sonucu kurumun yılda yaklaşık 1 milyon lira zarara uğramasının engellendiğini belirten Erol, ayrıca bu yola başvuran kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunulduğunu dile getirdi. Erol, şöyle konuştu:

"Anlaşmalı boşanmalar hakkında müdürlüğümüze ulaşan bilgiler neticesinde kurumumuz denetim elemanları tarafından durum tespiti yapılmaktadır. İlgili resmi makam kayıtları incelenmekte ve çevre soruşturması başlatılmakta, ayrıca ilgili adres, SGK kontrol memurları tarafından denetlenmektedir. Vatandaşlar bu yola başvurmamalı ve çevrelerinde böyle durumda olanları SGK'ya bildirmeli. Kişinin hak etmediği parayı devletten alması toplumun parasını çalması anlamına geliyor." (DHA)
Bu haberi paylaşın :